Šviesos erdvė

Full Version: 6 dažniausiai pasitaikančios vidinio vaiko žaizdos
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[IMG alt="20230405_173059"]https://sviesoserdve.lt/uploads/default/original/1X/d873e152dbd62072fe061a78cec554055437d9fc.jpeg[/IMG]
20230405_173059750×461 31 KB

Jei kiekvienuose santykiuose jaučiatės atskirti nuo savo partnerio ir vis kartojasi tie patys ginčai…

Atėjo laikas išgydyti savo vidinį vaiką:

Poros ateidavo bandydamos spręsti problemas, kurias jos patiria dabartiniu metu. Jos visos norėjo: geresnio bendravimo, glaudesnio ryšio ir tarpusavio supratimo.

Šie dalykai yra svarbūs.

Ir jie gali padėti, tačiau norėdami sukurti sveikus santykius, turime spręsti gilesnes žaizdas.

Žaizdas, kurios atsirado vaikystėje, gerokai anksčiau, nei sutikote savo partnerį. Žaizdas, dėl kurių pasąmonėje reaguojame įprastais būdais.

Šios žaizdos turi įtakos mūsų nervų sistemai ir gebėjimui bendrauti. Kol neperprasime savo praeities ir nesukursime naujų įsitikinimų, savo praeities žaizdas projektuosime į partnerį.

Ir tikėsimės, kad jis patenkins mūsų vaikystėje nepatenkintus poreikius. To už mus negali padaryti joks suaugęs žmogus.

Apmąstydami savo vaikystės žaizdas galime labiau įsijausti, įsisąmoninti ir suprasti save ir savo partnerį.

Galime nustoti kaltinti ar gėdinti savo partnerius ir suvokti, kad turime pasąmoninių įsitikinimų, idėjų ir požiūrių, kurie susiformavo gerokai anksčiau, nei juos sutikome.

Ir galime pradėti dirbti vidinį darbą, reikalingą tam, kad išgydytume savo praeitį.

6 dažniausiai pasitaikančios vidinio vaiko žaizdos:

1. Dusinimo žaizda
: Turėjau valdingą tėvą, kuris mane kontroliavo ir manipuliavo. Būdamas suaugęs, lengvai suveikia, kai vėl taip jaučiuosi, ir laikau savo partnerį dusinančiu, “per daug reikalingu” arba silpnu.

2. Šokiravusi žaizda: Konfliktas mano namuose sukėlė vidinius sprogimus, kurie buvo baisūs ir pribloškiantys. Jaučiuosi saugus bet kokia kaina vengdamas konfliktų, dėl kurių mano partneris jaučiasi paliktas arba atstumtas.

3. Nerimo žaizda: Mano namuose niekas nemokėjo valdyti savo emocijų, todėl konfliktai ar nesutarimai mane įstumia į gėdos ar baimės spiralę. Iš karto noriu viską “sutvarkyti” ir išspręsti. Nesuteikiu savo partneriui erdvės (net jei jam jos reikia ir (arba) jis jos prašo).

4. Aplaidumo žaizda: Aš turėjau tėvus, kurie buvo emociškai nepasiekiami ir nesidomėjo manimi kaip asmenybe. Kai mano partneris yra užsiėmęs arba jo dėmesys nukreiptas kitur, mane tai išprovokuoja ir jaučiuosi vėl apleistas, net jei žinau, kad jis mane myli.

5. Auksinė žaizda: Aš buvau auksinis vaikas, kaip tėvų savivertės šaltinis. Kai nesu nuolat giriamas arba turiu nepriklausomą partnerį, jaučiuosi nevertas arba tarsi nesu pakankamai geras. Tikiuosi, kad partneris matys mane tobulą.

6. Vienišo vilko žaizda: Savo namuose niekada nemačiau komandinio darbo ar sprendimų ieškojimo. Todėl man sunku atsižvelgti į partnerio poreikius ar norus, o kompromisai man svetimi. Kuo labiau jis spaudžia siekti kompromiso, tuo labiau fantazuoju apie tai, kad liksiu vienas.

Vidinio vaiko žaizdų atpažinimas padeda mums subręsti ir prisiimti atsakomybę už savo įsitikinimus ir veiksmus.

Galime suprasti, kad mumyse yra vidinis vaikas, kuris vis dar yra sužeistas, elgiasi ir bijo kuo nors pasitikėti.

Užuot perkėlę savo skausmą į partnerį, galime susidurti su savo vidinėmis žaizdomis ir pradėti jas tvarkyti.

Galime pažvelgti į konfliktą dėl indų ir pasakyti: “Tai ne tik dėl indų. Tai susiję su tuo, kad nuo pat vaikystės niekada nesijaučiu įvertintas.”

Tai suvokdami galime rinktis kaip išmintingi suaugusieji. Galime sau priminti, kad mūsų partneris nėra mūsų tėvas. Mes nebesame bejėgis vaikas.

Mūsų partneris yra kitoks žmogus, ir mes galime su juo bendrauti skirtingai. Galime naujai interpretuoti jų veiksmus, užuot tapę tėvų figūromis, kurios mūsų nemato ir nesupranta.

Galime atvirai kalbėtis su partneriu apie jo paties žaizdas ir kartu siekti abipusio išgydymo.

Štai ką reiškia būti suaugusiu įsimylėjusiu žmogumi.

dr. Nicole LaPera